maandag 10 februari 2014

Personal: Beauty and the Beast dress

Photographer: Viona-Art - Model: Margot

Op zaterdag 8 maart is het weer zover, de achtste editie van Gala Nocturna, dit keer in de Zoo van Antwerpen. Het thema luid "La Belle et La BĂȘte" of in het Nederlands, Belle en het Beest. Ik vond het moeilijk om er een jaargetal op te plakken. Het oorspronkelijk verhaal dateert vanuit 1757, geschreven door Jeanne-Marie Le Prince de Beaumont. Rond deze periode droegen ze rococo jurken met enorm brede heupstukken (side hoops) of ook panniers genoemd.Zelf getrokken in Victoria & Albert Museum in Londen.

Het was net alsof er een tafel of bed onderstond. Dus ik was al aan het brainstormen hoe ik zo'n panniers zou kunnen maken op een eenvoudige, snelle en goedkope manier. Toen bekeek ik op Pinterest en het internet hoe de meeste mensen de jurk van Belle tekenen en ik herkende de Victoriaanse stijl in. Na wat opzoekingswerk kwam ik tot de conclusie dat de jurk van Belle in de Disney film het meest leek op de jurken van rond 1840-60. Hier heb ik een paar inspiratie beelden.De bodice, de zichtbare korset, zal de spitse vorm onderaan krijgen zoals de authentieke lijfjes van vroeger. Maar ik zal zonder schouderbandjes werken, dus zal ik het vereenvoudigen zoals de korset die je hier net boven ziet. De rok zal in dezelfde stof als mijn korset zijn, en zeer eenvoudig, gezien drapages mij nog niet liggen. Maar dit keer zal ik mijn outfit wel afwerken met lintjes en boordjes en ik hoop ook nog wat roosjes te vinden. Hier zie je de stof en mijn vorderingen.
Eens op de verstelbare pop vast gespeld, wel lastig dat de pop amper borsten heeft en niet de holle ruk zoals ik heb.

Kijk eens wie er mij al de hele dag niet kon gerust laten, of toch eerder mijn materiaal!

Ik was erg teleurgesteld toen ik nergens de stof vond die ik zocht. Ik wou heel graag een zwarte gordijnstof met gouden krullen, bloemen,... of omgekeerd. Maar nergens iets gevonden in die stijl. Ik heb dan voor een heel ander alternatief gekozen, een mengeling van goud en zwart. Ondertussen begin ik al overtuigd te geraken van hoe de stof eruit zal zien eenmaal het gemaakt is.

Ik ben gestart van mijn basislijfje, hetgeen dat mijn docent de allereerste les op mij heeft gemaakt door stof rond mij te wikkelen en zo de vorm te bepalen. Iets dat ik eens zelfstandig zou moeten kunnen op iemand anders. Ik heb de lengte bepaald van het korset en de vorm van de halsuitsnijding. Dan heb ik die punt toegevoegd onderaan en nog een kleine aanpassing gedaan bovenaan. Nu bedenk ik mij nog hoe ik de naden anders kan leggen zodat ze vooraan meer richting een punt lopen en toch nog mooi de lijnen van mijn lichaam volgen. Ik zal vrijdag ook nog eens aan mijn docent vragen om te zien hoe het achteraan aaneen sluit. Misschien moet het strakker, want ik zal rijgkoorden gebruiken of zo laten.

2 opmerkingen: